Tandläkare Checklista Förfrågan  
      
   

Blekning av tänder - blekmetoder


Power blekning (Plasma blekning) hos tandläkaren

Behandlingsmetod: Tandläkaren skyddar läppar och tandkött och insidan av munnen med en gummiduk eller ett plastmaterial som tillfälligt målas över tandköttet. Ett blekningsmedel med högre koncentration appliceras på tänderna. Slutligen används en stark ljuskälla för att aktivera blekningsprocessen. Behandlingen upprepas 1-3 gånger. Resultatet syns omgående. Ger i genomsnitt 7 nyanser vitare tänder.

Tid: 1-2 timmar

Fördelar: Bästa resultat. Går fort och är en bekväm metod

Nackdelar: Dyr metod

Exempel på leverantörer: Brite Smile, Brilliant Smile (Används av den Svenska versionen av Extreme Makeover. Skall inte förväxlas med BrilliantSmiles som är en postorderprodukt.

Laserblekning

Behandlingsmetod: Liknar Power blekning hos tandläkaren med det undantaget att en laser används som ljuskälla för att aktivera blekningsprocessen. Denna metod är känd genom sin medverkan programmet Total Makeover på kanal 5 och the Swan på TV3. Ger i genomsnitt 8 nyanser vitare tänder.

Tid: 1-2 timmar

Fördelar: Ännu är det inga undersökningar som visar att laserblekning är effektivare än Power blekning. Går fort och är en bekväm metod.

Nackdelar: Dyr metod

Exempel på leverantörer:Zoom, Beyond m.fl.

Tandläkarövervakad att ta hem blekning

Behandlingsmetod: Tandläkaren gör en tandskena som passar dina tänder. Patienten applicerar ett blekningsgel i denna. Behandlingen sker dag- eller nattetid beroende på val av preparat. Resultatet är beroende på vilka förutsättningar du har hur länge du använder blekningsgelen.

Tid: 2-3 veckor

Fördelar: Ger bra resultat. Tandläkaren gör uppföljningar under behandlingstiden för att se till att allt fungerar bra och att du inte får några biverkningar.

Nackdelar: Klibbig gel som du använder med individuell tandskena i 2-3 veckor.

Exempel på leverantörer: Opalescence

Blekprodukter du kan köpa i butik eller postorder

Behandlingsmetod: Patienten använder en standardskena. Har oftare en svagare koncentration av blekmedel.

Tid: 2-3 veckor

Fördelar: -

Nackdelar: Rekommenderas inte. Ger dåligt resultat. Tandskenan som inte riktigt passar munnen gör att tandblekningsgelen får kontakt med tandköttet och orsakar irritationer på tandköttet. Ingen tandläkare som följer upp resultatet. Du måste använda en klibbig gel i 2-3 veckor. Osäkert resultat.

Blekningsremsor (whitestrips) är ett slags tejp med väteperioxid som du ”klistrar” på tänderna ett par gånger dagligen i två veckor. Är förbjudna i Sverige och kan inte rekommenderas då de ger ett ojämnt resultat och bleker inte mellan tänderna.

Tandkräm eller tuggummi som utgör sig för att göra tänderna vitare har ingen blekningseffekt alls.

 

 
 
 
 
 
 
   
     
     
     
     
     
     
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
 
 
 
 
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Behandlingar

Vädret i Gdansk

Vädret Gdansk


Aktuell valutakurs

Polish Zloty

Har du en fråga?

Namn:*
Email:*
 
Fråga som du vill ställa:    

*) obligatoriska fält: