Tandläkare Checklista Förfrågan  
      
   

Skötselråd tandfasader


Hur länge håller mina nya tandfasader?
Tandfasader håller över 10 år beroende på hur du sköter dem.

Hur sköter jag mina tandfasader?
Som dina andra tänder. Dagligen borstas och tandtråd skall användas. Använd tandkräm utan slipmedel.

  God tandvård

Om du sköter dina tänder, så minskas risken att få tandköttsinflammation. Plackborttagning skall göras regelbundet hos din tandhygienist, så att tandköttet inte drar sig tillbaka. I många fall slutar tandfasadkanten precis vid tandköttskanten.

Om du tillåter att plack växer till sig, kommer tandköttet med all sannolikhet dra sig tillbaka och därmed visa tandfasadkanten. Vilket inte ser så snyggt ut.
Undvik att tandfasaderna utsätts för stora krafter

Tandfasader är inte gjorda för att hålla för stora krafter eller stötar. Du skall undvika att bita på dina naglar eller att bita på hårda saker. Gör du det kan tandfasaden gå i sönder eller rivas av. Om du utövar en kroppsnära sport skall du använda munskydd.
Undvik att bita ihop tänderna eller gnissla tänder

De som biter ihop eller gnisslar tänder (tandläkarna använder ordet Bruxism) kan lätt förstöra tandfasaden. Om du vet med dig att du bruxar eller om din tandläkare ser bevis på det, måste du använda en bitskena som du använder på natten.
Undvik produkter som fläckar

Trots att tandfasader är resistenta mot fläckar, så är cementet som satte tandfasaden på plats mottagliga för fläckar. Särskilt då på tandfasadens kanter.

God munhygien och regelbundna tandläkarbesök minskar risken för att tänderna skall fläckas. Du kan också undvika överdriven konsumtion av kaffe, te, rödvin och "mörk" mat och drycker.

Vad gör jag om min tandfasad lossnar eller går i sönder?
Om din tandfasad lossnar. Ta ut den försiktigt, för att fasaden kan vara hel. Om den är det kan tandläkaren sätta fast den igen. Om den är sönder, måste du göra en ny.

För att få en uppfattning om fasaden är hel, kan du undersöka om fasaden är symmetrisk och rund i kanterna. Du kan också undersöka om det finns någon bit kvar på tanden, om inte, kan fasaden vara hel.

 
 
 
 
 
   
     
     
     
     
     
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
 
 
 
 
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
   

Behandlingar

Vädret i Gdansk

Vädret Gdansk


Aktuell valutakurs

Polish Zloty

Har du en fråga?

Namn:*
Email:*
 
Fråga som du vill ställa:    

*) obligatoriska fält: