Tandläkare Checklista Förfrågan  
      
   

Hur går tandfasader till?

Aktuell tandstatus fastställs. Därefter bestäms åtgärdsplan tillsammans med tandläkaren. Ett tunt lager av emaljen slipas bort.

Tandfasaden tillverkas hos ett tandtekniskt labb, vilket tar 1-2 veckor
Emaljytan etsas och tandfasaden cementeras fast direkt på tanden

Hur går det till?

För att tillverka tandfasader, behöver du två tandläkarbesök. Tidsmellanrummet mellan dessa besök är normalt 1-2 veckor.

1. Konsultationen och utvärdering hos tandläkaren
Först måste tandläkaren utvärdera och dokumentera din nuvarande tandstatus. Som en del i undersökning kan tandläkaren behöva ta röntgen och foton av dina tänder. Din tandläkare kan också behöva göra avtryck (tandavtryck) av dina tänder. Ur tandavtrycket tillverkas en gipsmodell av munnen.

Under tandläkarbesöket skall du tala om alla önskemål och förändringar du vill göra. Tandläkaren i sin tur avgör i vilken utsträckning ändringarna är möjliga att göra eller inte.

För att bättre förstå hur resultatet kommer att se ut, kommer tandläkaren visa två modeller så att du bättre kan se hur dina nya tandfasader kan komma att se ut och jämföra med den gamla modellen. En del tandläkare använder ett speciellt bildprogram på dator istället för att använda gipsmodell.

2. Förbereda tanden för tandfasad
För att förbereda en tand för tandfasad, måste emaljen på tandens framsida och kanter slipas ner. Vanligtvis är tandläkarens mål att slipa ner så mycket som tandfasaden tar plats. På detta sätt kommer inte tandens storlek ändras.

Den mängden emalj som slipas ner är ca 0,3 - 0,7 mm. Mängden är ungefär lika mycket som tjockleken på ett äggskal och i jämförelse till andra behandlingar, är det en väldigt liten mängd.

Innan tandläkaren börja slipa ner tanden, kommer du överens med tandläkaren om du skall ha lokalbedövning ("novocaine").

När rätt mängd emalj har slipats ner, måste din tandläkare ta ett avtryck av dina tänder. Det är ur detta avtryck som din tandfasad kommer att bli framställd från. Tandavtrycket skickas därefter in till ett tandtekniskt laboratorium. Därefter bokas en ny tandläkartid.

Vissa tandläkare kan också ha tillgång till en egen datorstyrd fräsmaskin. Tandläkare gör då ett optiskt avtryck av dina tänder. Avtrycket skickas till en dator som är kopplad till en fräsmaskin som fräser ur en tandfasad ur ett keramikblock. Detta på några minuter. Fördelen med denna teknik att tandfasaden kan slipas till och klistras fast på tanden, allt på ett tandläkarbesök. Om din tandläkare inte har denna utrustning, kan det vara av god anledning. Många tandläkare känner att tandfasadens estetiska och fysiska egenskaper är överlägsna om de skickas till ett tandteknisktlabb som gör detta för hand.

I de fall där din tandfasad blir gjord av ett tandtekniskt labb, behöver du vänta i en eller två veckor medan din tandfasad framställs. Under tiden får du en temporär tandfasad som du skall använda under tiden. Den temporära fasaden kan lätt trilla av eller gå sönder. Dessutom är den temporära fasaden känslig för färgad mat. Efter tandläkarbesöket kan du känna ilningar i tänderna, vilket kommer att försvinna. Temporär fasad ingår i priset för porslinsfasad.

3. Tandfasaden cementeras (klistras fast) på tanden
Innan tandläkaren kan cementera fast porslinsfasaden på tanden, måste tandfasaden provas ut på tanden. Tandfasaden kan behövas kortas, rundas eller rätas till så att utseendet blir optimalt. Det är svårt att få till det, eftersom tandfasaden vilar löst på tanden.

Tandfasaden tvättas och förbereds för cementering. Din tand poleras och emaljytan etsas med en frätande gel. Gelen har, om man förstora den i mikroskop en frostad yta. Denna grova yta hjälper cementet att fästas på tanden.

Cementet appliceras på fasaden och sätts fast på tanden. Tandläkaren kontrollerar att den är på plats. För att tanden skall sitta fast, lyser tandläkaren på den med ett speciellt ljus (oftast blå). Ljuset tränger igenom den genomskinliga fasaden på cementet som ligger under. Ljuset aktiverar en katalysator i cementet som då härdar. Detta tar några ögonblick.

Nu är porslinsfasaden fastsatt. Det finns förmodligen överflödig cement på kanterna på fasaden som tandläkaren slipar och polerar ner. Därefter görs ett bittest så att fasaden sitter bra. Därefter kan du åka hem med ett leende :)

 

 
 
 
 
 
   
     
     
     
     
     
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
      
 
 
 
 
 
 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   

Behandlingar

Vädret i Gdansk

Vädret Gdansk


Aktuell valutakurs

Polish Zloty

Har du en fråga?

Namn:*
Email:*
 
Fråga som du vill ställa:    

*) obligatoriska fält: